zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвни тестове могат да подпомогнат предсказването на сърдечен ударНю Йорк, 28 ноември 2005, Ройтерс

Тестове за евентуално повишено ниво в кръвта на два протеина (Lp-PLA2 и CRP), участващи в механизма на възпаление, могат да спомогнат за по-лесното диагностициране на предстоящ сърдечен удар. Най-малкото те могат да улеснят изработването на правилна програма за превенция при пациенти с повишен риск от удар и дори да дадат начало в разработването на нов тип медикаменти.
По презумпция много лекари и специалисти считат, че признаците за друг сърдечен проблем (най-често повешено кръвно налягане) са показателни и за евентуален сърдечен удар.
Изследователи от Медицинския колеж “Бейлър” в Хюстън обаче доказват, че в много случаи това е неправилен подход. Тяхното твърдение се базира на 6-годишно проучване сред 13 000 пациента от рискови групи, показало, че при сравнимо еднакви нива на лош холестерол (LDL), при пациенти с повишено ниво на Lp-PLA2 and CRP, рискът от сърдечен удар е почти два пъти по-голям.
В същото време те препоръчват тестовете за нивата на Lp-PLA2 and CRP да не се прилагат масово, а само при пациенти със среден и по-висок риск, защото при тях резултатите могат да бъдат показателни.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.