zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Два вида масло понижават кръвното и повишават добрия холестерол



Два вида масло понижават кръвното и повишават добрия холестерол

Има видове масло, които снижават показателите на кръвното налягане и покачват нивото на добрия (HDL) холестерол.

14 януари 2013, здраве.bg

Готвенето със сусамово масло и масло от оризови трици е особено полезно за сърцето. Тези масла са почти толкова ефективни колкото лекарствата за понижаване на кръвното налягане, а като своеобразен бонус подобряват и нивото на полезния холестерола.

Двата вида масло понижават кръвното налягане само с един пункт по-малко в сравнение с резултатите на едно от основните лекарства, разработени с тази цел – нифедипин. Това е установено след опит върху група от 300 изследвани лица с умерено високо кръвно налягане . За разлика от лекарството, маслото понижава нивото на „лошия” LDL холестерол и повишава нивото на „добрия” HDL холестерол.

Сусамовото масло и маслото от оризови трици ас с ниско съдържание на наситени мазнини, което може би е причината за подобряването на нивата на холестерола, твърдят учените от университета Фукуока в Япония, цитирани от изданието Proceedings of the American Heart Association High Blood Pressure.

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.