zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 симптома на ранната менопауза5 симптома на ранната менопауза

здрава.bg

Терминът „ранна менопауза” се използва най-вече за случаи, в които менопаузата настъпва на възраст преди 40 години. Както всички знаем, менопаузата бележи края на репродуктивната способност на жените. Това е естествено явление и обикновено се случва между 45 и 55-годишна възраст.

И все пак в някои случаи симптомите на менопаузата възникват преди навършването на тази възраст. Това състояние може да е следствие от други медицински състояние като преждевременен отказ на яйчниците, автоимунни заболявания, хромозомни аномалии и инфекции като туберкулоза и заушка.

Няколко процедури за лечение, включващи лъчева терапия, химиотерапия, лигиране на маточните тръби, хирургическо отстраняване на матката и операция на фалопиевите тръби също могат да предизвикат преждевременната поява на менопаузата. Други фактори могат да бъдат стреса, тютюнопушенето и гените.

Менопаузата, особено ранната менопауза, без съмнение е смущаващо състояние, което може да се отрази на здравето и живота ни по много начини. Тялото на жената преминава през много промени по време на менопаузата. Яйчниците започват да секретират по-малко хормони и спират да произвеждат яйцеклетки. Тези промени естествено допринасят за развитието на няколко физически и емоционални симптоми.

Следващите пет симптома са най-често срещани при жените, които преминават през ранна менопауза:

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 

rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.