zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3D-телевизорите могат да са опасни3D-телевизорите могат да са опасни

3 януари 2011, здраве.bg

Макар че 3D-технологията е сравнително нова, тя вече предизвиква някои сериозни опасения за здравето сред част от специалистите. Има хора, за които тази система на видеоизображения е причина за сериозни оплаквания – главоболие, сърцебиене, виене на свят. Лекарите вече дори са измислили име за това състояние – киберболест. Причината за нея те виждат в несъответствието между движението на очите и лещите на очилата, които се използват пред 3D-екрана. Когато обектът на екрана се приближава очната ябълка реагира на това и се променя, докато очилата – не.

Колкото по-близо е човек до екрана, толкова се увеличава риска той да се почувства зле или състоянието му да се задълбочи, показва изследване, проведено по поръчка на най-голямата японска телевизионна компания NHK.

Въпреки че някои производители на 3D-телевизори ги продават със стикер на панела, предупреждаващ да не се гледа след употреба на алкохол, по време на бременност, в напреднала възраст или при недоспиване, малка част от потребителите обръщат внимание, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.