zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването е особено опасно за мъжетеНедоспиването е особено опасно за мъжете

12 юни 2009, здраве.bg

Мъжете, които редовно спят по-малко от 6 часа през нощта, са изложени на силно повишен риск от преждевременна смърт. Това е заключението на специалисти от Колежа по медицина към Държавния университет на щата Пенсилвания, анализирани данните на почти 2000 мъже и жени.

Резултатите показват, че в сравнение с мъжете, които спят по 6 и повече часа, мъжете, страдащи от безсъние или недостиг на нощен сън, са със значително по-висок риск от преждевременна смърт.

По данни на статистиката, нивото на смъртност при хората, които спят по-малко от 6 часа е 19,6% при мъжете и 10,3% при жените.

За безсъние се говори, когато човек се оплаква от невъзможност да заспи през нощта продължително време повече от една година, а за лошо качество на съня - при редовни проблеми със събуждането по време на сън.

Американските лекари, цитирани от Би Би Си, напомнят, че нормалният и достатъчен сън е с продължителност 7-8 часа, нито повече нито по-малко, а недостигът на сън през нощта е свързан със сериозни рискове за здравето, в това число поведенчески, сърдечни разстройства, депресия и диабет.

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.