zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няма лекарство – отговор на птичия грипНито ваксината, нито антивирусните медикаменти всъщност са търсената адекватна мярка.

Вашингтон, 27 октомври 2005, Ройтерс

Много правителства по света се презапасяват с антивирусни лекарствени продукти, а някои компании се опитват да увеличат драстично производството на ваксини. Тази мярка обаче дава фалшиво чувство за сигурност и няма да допринесе особено за справяне с евентуална грипна пандемия, предупредиха експерти.
Майкъл Остерхолм, специалист по инфекциозни заболявания и съветник към правителството на САЩ, който проучва риска от пандемия от десетилетия, твърди, че държавите би трябвало да се подготвят да се борят с пандемията, вместо изцяло да разчитат на ваксини и лекарства, за да я контролират.
Ако щамът H5N1 на птичия грип започне да заразява хора, ще се развива прекалено бързо и ваксините и лекарствата няма да бъдат от голяма полза, казва Остерхолм.
“Няма значение дали сега сме си направили ваксина. Няма да се справим”, казва Остерхолм в телефонно интервю.
Вирусът на птичия грип (H5N1) е убил най-малко 65 души от 4 азиатски държави от края на 2003 г. и е станал причина да бъдат унищожени десетки милиони птици.
Специалистите казват, че той мутира постоянно и се опасяват, че евентуално ще се промени по начин, който ще го направи лесен за предаване от човек на човек.
Ако това се случи, той ще се разпространи по света за месеци или дори за седмици и може да убие милиони хора – до 150 милиона, според най-черните прогнози на Световната здравна организация.
Симптомите на птичия грип са като тези на всеки друг грип, но той ще убие много повече от 500-те хиляди, които умират по света от “обикновен” грип всяка година.
Има два лекарствени препарата в момента – Тамифлу (известен с генеричното име oseltamivir) на фирмата Хофман Ла Рош и Реленца (zanamivir) на ГлаксоСмитКлайн тестовете на които предпоставят, че са ефективни срещу H5N1, но никой не може да е 100 % сигурен до каква степен.
Другият проблем е, че би отнело около 10 години да се произведе количество oseltamivir, достатъчно за около 20 % от населението в света.
И ваксините засега не са търсения отговор и няма да бъдат...

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.