zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ефективно ли е лечението на диабетиците



Ефективно ли е лечението на диабетиците

Здравната каса ще оценява ефекта от инсулиновата терапия.

26 юни 2008, нетинфо.bg
още новини от нетинфо.bg


НЗОК заплаща на 100% най-модерното и скъпо лечение за диабетиците. Част от него са инсулиновите аналози/аналогови смеси. От 16 юни т.г. са в сила коригирани "Критерии за провеждане на инсулиново лечение при болни със захарен диабет", съобщават от касата.

Нов момент в критериите е Декларацията за информирано съгласие за лечение с инсулинов аналог. Тя е част от необходимите документи при кандидатстване за първоначално включване на пациента или за продължаване на терапията му с инсулинови аналози/аналогови смеси.

Целта на подписването й е да се заяви в писмен вид съпричасност от страна на болните със захарен диабет към собственото им лечение със скъпоструващи продукти, които НЗОК подсигурява.

По този начин пациентите потвърждават, че се ангажират да спазват определения от ендокринолога хранителен режим и двигателна активност, които са част от успешното и адекватно лечение на това заболяване.

За да не се прекъсва терапията на диабетиците, които след 1 август т.г. следва да получат протоколи за продължаване на лечението с инсулинови аналози и аналогови инсулинови смеси, специалистите трябва своевременно да насочат болните за изследване на гликиран хемоглобин и да предоставят резултатите в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Комисията в централното управление на НЗОК следва да получи резултатите от изследванията не по-късно от един месец преди изтичане на срока на предходния протокол, придружен от данни за предишната стойност на гликирания хемоглобин.

Целта е след като се сравнят стойностите, да се преценят резултатите от лечението - което е в полза на пациента. За пръв път се преценява ефективността от прилаганата терапия и се търси качество на лечебния процес.

Децата до 18-годишна възраст, пациентите с алергия към конвенционалните инсулини и бъдещите майки (включително шест месеца след бременността) ще продължат да се лекуват по начина, по който са лекувани досега.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.