zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пърхотът е медицински, а не козметичен проблемПърхотът е медицински, а не козметичен проблем

Неефективното лечение може да влоши ситуацията.

26 май 2008

Ако сте имали пърхот, знаете за какво става въпрос – раздразнен скалп и сърбеж, люспеща се кожа и постоянно колебание дали да облечете черно.
Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често – до неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията.
Пърхотът се отразява негативно на самочувствието, а хората, които страдат от това заболяване, обикновено са по-чувствителни към външния си вид, отколкото останалите.

Какво причинява пърхота?
Пърхотът се предизвиква от гъбичка – Pityrosporum ovale. При обичайно състояние на организма тя не поражда проблеми. Когато обаче равновесието на рН в кожата на окосмената част на главата се наруши и средата се алкализира, гъбичката започва да се размножава по-бързо и поради по-честата подмяна на кожните клетки, води до залющване.
Не е доказано какво точно води до ускорения растеж на гъбичката, но сред най-вероятните причини са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система, свръхчувствителност към самата гъбичка или дори наследствена податливост към поява на пърхот. Въпреки че има още какво да бъде изучавано по отношение на пърхота, това което безусловно се знае за него е, че пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

Как се лекува пърхота?
В повечето случаи наличието на пърхот не е необходимо да бъде консултирано с лекар. Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано, но това изисква търпение и постоянство. Във всички случаи е препоръчителна употребата на специален лечебен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките.
На българския пазар се предлагат няколко вида шампоани, съдържащи активни вещества против пърхот. За тях обаче няма достатъчно убедителни клинични изследвания и те не попадат в регистъра на лекарствените продукти...

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.