zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата може да се окаже генетично обусловена



Самотата може да се окаже генетично обусловена

Ройтерс

Това е извод от ново научно изследване, в което се изказва предположението, че 48 % от самотността сред хората, е резултат от гените. Останалите причини се коренят в обстоятелствата в живота, като например напускане на дома или загуба на близък, пише чикагският вестник Sun-Times.
Изследователи от Холандия и Университета в Чикаго са изследвали 8387 млади хора от Холандския регистър на близнаците. Еднояйчни и двуяйчни близнаци и техните семейства са отговаряли на въпросници всеки две или три години. Близнаците са били питани дали са съгласни с изявления като: “Чувствам се самотен/самотна”, “Харесва ми да съм сам/сама”, “Никой не ме обича” и “Не полагам никакви усилия да съм с други хора”.
35 % от мъжете и 50 % от жените са дали отговор, че изпитват от умерено до изключително силно чувство на самота, като изследователите са установили по-малка разлика в оценката за самотата сред еднояйчните близнаци.
Вероятно има повече от един ген на самотата, въпреки че такъв ген все още не е идентифициран, казва психологът от Чикагския университет Джон Касиопо, съавтор на изследването, публикувано в списание Behavior Genetics.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.