zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вкарват в регистър болниците, в които се взема и съхранява кръвКонтролът върху тях ще се упражнява от шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата, реши парламентът.

28 юли 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


Към Министерството на здравеопазването да се създаде регистър на лечебните заведения, които извършват дейности по вземане, диагностика, преработка, съхраняване и разпределение на кръв и кръвни съставки, реши днес Народното събрание, което прие на второ четене промените в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.
Измененията предвиждат директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да изпълнява функциите на компетентен орган по отношение на дейността на болниците и по осигуряване на качества и безопасност на кръвта и кръвните съставки, както и по отношение на трансфузионния надзор - проследяване и съобщаване на сериозни нежелани реакции на всяка единица кръв от дарител към приемател и обратно.
Шефът на ИАЛ ще следи и за спазване на изискванията на закона и правилата за добра лабораторна и добра производствена практика.
Непосредственият контрол ще осъществява чрез определени от него длъжностни лица, реши още парламентът.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.