zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кашлицата



Кашлицата

Човек кашля всеки ден – това е естествен защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните пътища секрети или попаднало там чуждо тяло.

здраве.bg

Кашлицата обаче е често срещан симптом при редица заболявания и едно от най-срещаните оплаквания, заради които се търси лекарска помощ. Тя може да бъде признак на сериозен здравословен проблем. В същото време чрез нея се разпространяват много инфекции.

Кашлица може да се появи както при най-често срещани заболявания (като “обикновена” настинка и грип), така и при други по-специфични и рядко срещани състояния, свързани с наличие на пневмония, туберкулоза или белодробен рак.

Същевременно в много случаи на нейната поява не се обръща достатъчно внимание и обикновено се лекува с помощта на подръчни средства или такива, купени директно от аптеката, т.е. без преглед от общопрактикуващия лекар и евентуална намеса на лекар-специалист. В някои случаи липсата на консултация с медицинско лице изглежда оправдана, но това все пак изисква познаване на най-важните характерни черти на кашлицата, за да бъде самопреценката мотивирана поне до известна степен.

По своята същност кашлицата се явява рефлекторен акт, при който въздухът от дихателните пътища се изтласква бързо навън, което е свързано с характерен звук. Това действие е свързано и с изхвърлянето на бронхиален секрет и чужди частици. Поради това си свойство кашлицата обичайно е и защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища.
Кашличният рефлекс се отключва при дразнене на рецептори, разположени в носа, гърлото, трахеята, бронхите и плеврата. Той може да бъде и съзнателно предизвикан.

В зависимост от продължителността й кашлицата се дели на остра, подостра и хронична. Острата трае до 3 седмици, подострата кашлица продължава от 3 до 5 седмици, а хроничната – повече от месец. Това разграничаване е важно да се знае, защото има значение за диагностиката, протичането и лечението на основното заболяване, предизвикало кашлицата.

Наличието на отхрачване (експекторация) е друг определящ фактор. Според него различаваме суха/дразнеща кашлица (при нея не се отделят или се отделят минимално количество...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.