zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кашлицата



Кашлицата

Човек кашля всеки ден – това е естествен защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните пътища секрети или попаднало там чуждо тяло.

здраве.bg

... характеристики, но могат да се появят също задух (причинен от спазъм) както и възпаление на бронхите. При по-леките форми на астма, периодично появяващата се (на пристъпи) кашлица най-често е основен симптом.

Остра кашлица причиняват и редица дразнители от околната среда - прах частици, газове, тютюнев дим и т.н. Хроничната кашлица обикновено следва да се възприема като показател за наличието на сериозно белодробно заболяване. Продължителното кашляне (за такова се смята надхвърлящото 2 месеца) изисква задължителна консултация с лекар-пулмолог (специалист по белодробни болести) и редица изследвания. Най-често причина за хронична кашлица са хроничният бронхит и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е съчетание на хроничен бронхит и белодробен емфизем. Тези две заболявания са резултат от хронично възпаление, дразнене и увреждане на бронхиалната лигавица. Обикновено от тях страдат хора, които са дългогодишни пушачи или такива, които са били продължително време изложени на различни увреждащи фактори - прах, дразнещи и/или токсични газове. Ако например сте пушач и кашляте продължително време, е добре да ограничите цигарите и дори да ги спрете – и в двата случая това най-лесно може да стане след консултация с личния лекар.

Кашлицата е основен симптом при тези заболявания и ако в началото е периодична и се появява предимно при инфекции, то с течение на времето, ако увреждането не бъде спряно, кашлицата и появяващият се все по-често и в по-тежка форма задух стават все по-продължителни, докато се превърнат в постоянни. От определен момент уврежданията, които настъпват в дихателните пътища, стават необратими.

Хроничното възпаление и дразнене на лигавицата на бронхите предизивиква повишено отделяне на секрети - кашлицата е с изразена (обикновено умерена като количество, но при допълнителна инфекция обилна, слузно-гнойна или гнойна) експекторация. Голямото количество секрети се отделят трудно и защото е нарушена нормалната функция на ресничките, които...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.