zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кашлицата



Кашлицата

Човек кашля всеки ден – това е естествен защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните пътища секрети или попаднало там чуждо тяло.

здраве.bg

... кашлица. Обикновено в началото тя е суха, но с времето започва отделяне храчки, които могат да станат и обилни. Ако това е налице, значи възпалението има вирусен характер и при условие, че не възникне усложнение, причинено от бактериална инфекция, оплакванията преминават за не повече от 1-2 седмици. При наличие обаче на бактериално възпаление състоянието е като правило по-тежко, симптомите - по-изразени, повишението на температурата - по-продължително, а кашлицата може да стане слузно-гнойна. В такива случаи е наложителна незабавна намеса на лекар, който да назначи необходимите изследвания и съответстващо лечение с антибиотик.

При пневмония (която представлява възпаление на долните дихателни пътища), понякога кашлица липсва, но ако е налице, тя обикновено е влажна (със слузна до слузно-гнойна експекторация), Макар и по-рядко може да бъде суха. Наличието на пневмонията може да бъде разпознато по симптоми като: прогресивно влошаване на състоянието, задълбочаване на отделните симптоми, повишена (за дълъг преиод) температура. Точна диагноза може да бъде поставена само от специалист след преглед и рентгенова снимка на белите дробове.

Причина за поява на остра кашлица могат да бъдат и различни алергични заболявания на дихателните пътища, сред които най-често алергичният ринит. Обичайно той има ясно изразена сезонност – пролетните месеци (което е свързано с алергия към цъфтежа и полените), но понякога може да е и с целогодишен характер (например когато алергичните реакции са към прах, домашни животни, различни почистващи препарати или химични съединения). В такива случаи кашлицата е на пристъпи, суха и съпроводена от дразнене и запушване на носа, водниста секреция от него, кихане, често има дразнене/зачервяване на очите. Оплакванията бързо изчезват, когато бъде премахнат контакта с предизвикващия алергична реакция агент.

Често срещано заболяване, при което може да има алергична предпоставка, е и бронхиалната астма. При нея кашлицата има подобни...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.