zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кремът срещу бръчки: кое е истина и кое - рекламен трик



Кремът срещу бръчки: кое е истина и кое - рекламен трик

или 12 заблуди, които много ви се иска да бяха истина.

здраве.bg

„С този крем вие ще се подмладите с 10 години”, „Антиейджинг комплексът ще ви спаси от най-дълбоките бръчки” – това е само част от рекламната стратегия на козметичната индустрия, която знае как да засегне слабото ни място. Но какво всъщност се крие зад красивите обещания за връщане на младостта...

Заблуда №1: ботокс

Ботоксът е доста ефективно средство за визуално намаляване на бръчките, но само ако се прилага под формата на инжекции. Неговият механизъм на действие не е сложен - той парализира малките мускули на лицето (т.е. те престават да се съкращават) и в резултат на това бръчките се изглаждат. Кремът, съдържащ ботокс, не е в състояние да проникне в мускулите на лицето и това го прави абсолютно неефективен.

Заблуда №2: морски водорасли и екстракт от черен хайвер

Дерматолозите са на мнение, че морските водорасли и хайверът прекрасно овлажняват кожата, но едновременно с това твърдят, че няма никакви доказателства за способността им да намаляват дълбоките бръчки. Така че ползата от тях съвсем не оправдава тяхната цена (или поне не за това, за което най-често се анонсират кремовете к тях).
Ако използвате такъв крем и прецените, че кожата ви “започва да се изглажда” това се дължи на факта, че тя просто се е нуждаела от овлажняване. Аналогичен ефект можете да постигнете и с далеч по-евтин крем, наречен с не толкова продаващото име “овлажняващ”.

Заблуда №3: витамин С

Витамин С наистина е прекрасен антиоксидант. Той е необходим и за производството на колаген в кожата. Но за тази цел той трябва да се приема вътрешно - под формата на витамини, а не да се прилага като крем. Каквото и да чуете и прочетете, до днес няма никакви научни доказателства за това, че той намалява бръчките. Нещо повече – опитите показват, че в повечето случаи витамин С, съдържащ се в кремовете, изобщо не прониква в кожата.

Заблуда №4: натурални ингредиенти

Кремовете с надпис” органичен”, „от природни екстракти” или „натурален” действат магнетично от...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    55+    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.