zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработва се антикорупционна система за здравните заведения



26 май 2006, Агенция Фокус

Антикорупционна система за здравните заведения се разработва в момента, заяви проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването. Гайдарски присъства днес на откриването на обновената катедра “Анестезиология, реанимация и интензивно лечение” във Военно-медицинска академия, предаде репортер на Агенция "Фокус"
. Гайдарски уточни, че разработването на антикорупционната система е една от мерките, която трябва да се предприеме с оглед влизането в Европейския съюз. По думите му в последния мониторингов доклад с едно изречение е отбелязано, че трябва да се отстранят корупционните практики в здравеопазването и образованието. Антикорупционната система предвиждала мерки за по-сериозни наказания за лекари, които нерегламентирано взимат пари, или извършват други нарушения. Щяло да се стига и до уволнения.
Радослав Гайдарски посочи, че наказателната отговорност за такива лекари е правосъден термин и затова не пожела да коментира дали може да се стигне и до тази мярка.
Министър Гайдарски уточни, че никога не е казвал, че сто лева не са подкуп. Но все пак добави, че наказанията трябва да са адекватни на извършените нарушения. По думите му за сто лева се отстранявал лекар, а за 10 000 000-15 000 000 лева не се предприемали никакви наказателни мерки и “хората си карат джиповете и си живеят спокойно”.
“Реалистично е до края на годината болниците да изчистят натрупаните дългове”, заяви още Радослав Гайдарски. Здравният министър съобщи, че в понеделник му предстои среща с Пламен Орешарски, министър на финансите, на която щели да се уточнят механизмите за изчистване на дълговете на болниците.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.