zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени разработиха дъвка против ракСпоред тях съдържащият се в нея цистеин може да намали риска от поява на някои ракови образувания.

26 май 2006, здраве.bg

Мико Саласпуро (Mikko Salaspuro) и Марти Марвола (Martti Marvola) от Университета в Хелзинки са създали дъвка, намаляваща риска от възникването на рак, съобщи интернетсайтът HealthDay.
Необикновената дъвка има особен състав – основното вещество в нея е цистеин, който се освобождава бавно в процеса на дъвчене. Този препарат неутрализира действието на ацеталдехида – един от основните и най-вредни химикали, съдържащи се в цигарите.
Повишена концентрация на това вещество се образва в устата и хранопровода както по време на пушене, така и при злоупотреба с алкохол. Затова и учените свързват ацеталдехида с рака на устната кухина, хранопровода и стомаха.
Създателите на новата дъвка твърдят, че количеството цистеин в тялото може да се получи и при хранене с богата на белтъчини храна, но той “излиза на свобода” едва в тънкото черво, т.е. твърде късно, защото на пушачите и любителите на спиртни напитки това вещество е необходимо още в устната кухина и хранопровода.
По същата причина е безполезно според авторите на изобретениято да се приемат таблетки с цистеин. Затова дъвката е най-оптималният начин.
С реализирането на тази идея в масово производство вече се е заела финландска компания. Според Саласпуро и Марвола обаче тази дъвка, дори да стане масов продукт, не трябва да се възприема като панацея за рака, защото тя може само да намали риска от неговата поява.
Освен това, ацеталдехидът, срещу който се бори дъвката, е само един от канцерогенните компоненти на цигарения дим, цистеинът може и да създаде някаква преграда пред раковите образувания в органите, участващи в храненето, но не може да има никаква роля при предпазване от рак на белите дробове например.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.