zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

185 милиона души може да загинат от глобалното затоплянеЕксперти смятат, че то на първо място ще засегне Африка.

18 май 2006, здраве.bg

Според експерти-еколози 185 милиона души, най-вече населяващи Африка, могат да загинат вследствие на глобалното затопляне. Такива са данните от току-що публикувания отчет на благотворителната католическа организация Christian Aid.
В нейния доклад се посочва също необходимостта от взимането на незабавни спешни мерки. На развитите западни страни, чието благосъстояние се гради на използването на нефта, се предлага да преминат към алтернативни източници на енергия, а освободилите се средства да се преведат на бедстващите африкански страни.
Повечето учени са съгласни, че една от основните причини за глобалното затопляне е именно използването на различни горива - производни на нефта. Според най-новите изчисления към 2100 г. температурата ще се повиши с 3 градуса, което ще има след себе си последици, граничещи с катаклизъм най-вече за живата природа.
В доклада се отбелязва също, че наводненията и ураганите ще станат по-чести и интензивни. Глобалното затопляне ще позволи на насекоми като комарите да пренасят повече, както и различни новопоявили се болести. Топящите се ледовете ще повишат нивото на Световния океан, ще се разруши бреговата линия в днешния й вид и ще се намали количеството на източниците на прясна вода.
Засега единственото международно споразумение за съкращаване на отделянето на въглерод е Протоколът от Киото, чието действие обаче изтича през 2012 г., а най-големият световен замърсител САЩ все още отказва да подпише.
Организацията Christian Aid твърди, че е напълно постижимо развитите страни да съкратят отделянето на въглероден газ с 2/3 до 2050 г., а главните развиващи се - Индия, Бразилия и Китай - да установят по-строги рамки в тази насока.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.