zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовните занимания удължават живота и укрепват здравето



Любовните занимания удължават живота и укрепват здравето

Сексът може да активира дори мускули, оставащи пасивни при спорт.

здраве.bg

При мъжете на възраст между 40 и 55 години, правещи секс 3 пъти седмично или по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е два пъти по-малка, твърдят изследователи от Кралския университет в Белфаст, Ирландия (Queen's University of Belfast).

Освен че укрепва сърцето, според ирландските учени сексът намалява и рискът от диабет, защото след оргазъм и при мъжете, и при жените всички жлези с вътрешна секреция, в това число и подстомашната, са в тонус - повишава се изработването на инсулин и се стимулира обмяната на въглехидрати. Ето защо ендокринолозите смятат, че редовните занимания с любов са отлична профилактика на диабета от втори тип.

Любовната игра и нейният енергичен завършек изискват работата на десетки мускули, някои от които остават ненатоварени дори при спортни занимания. Сърцето по-активно раздвижва кръвта и тя се насочва към съдовете с голяма сила. Поради това не само се разтварят най-малките капиляри, но даже могат да прорастнат нови, твърдят учените от ирландския университет.

Немският психоендокринолог Валтер Ридингер въз основа на научни опити пък е доказал, че по време на любовната игра организмът “превключва” от психотравмираща ситуация на щастлива вълна, като причината за това е изхвърлянето в кръвта на нашия природен антидепресант - “хормона на радостта” (окситоцин) и намаляването на хормона на стреса - кортизол.

Непосредствено преди самия оргазъм се увеличава образуването на ендорфини, които оказват успокояващ ефект при всякакъв вид болка (от главоболие до болки при артрит или мигрена). При жените сексът стимулира и изработването от яйчниците на женския полов хормон естроген.

Изследване, проведено в университета в Пенсилвания (University of Pennsylvania), показва, че хората, занимаващи се със секс един или два пъти седмично имат количество антитела (имуноглобулин) три пъти по-голямо от тези, които не се занимават със секс. Тези антитела укрепват имунната система и възпрепятстват развитието на инфекциозни заболявания.

Мъжкият полов хормон...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.