zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

НЗОК ще коригира реда за отчитане на аптеките, с които има договори27 април 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Към отчетните форми „Спецификации” да се въведе изискването за прилагане на първичен счетоводен документ „Финансов отчет”, придружен с разпечатка от фискално устройство – фискален бон, като се отмени изискването за прилагане на данъчна фактура. Това прие на своето заседание УС на НЗОК. Установената към момента практика е аптеките, договорни партньори на НЗОК, да фактурират стойността на продуктите, заплащани напълно или частично от НЗОК.
Предлаганата промяна в реда на отчитане е в съответствие със Закона за ДДС и Закона за счетоводството (ЗС), съобщиха от НЗОК.
Чрез новата форма на отчитане, с въвеждане на изрично изискване за прилагане на разпечатка от фискалното устройство, ще се легализира оборотът на аптеките и ще се гарантира предоставянето на достоверни данни, относно крайната продажна цена на продукти, частично реимбурсирани от фонда. Идентифицирането на по-ниски крайни продажни цени на медикаменти, частично заплащани от НЗОК, ще бъде предпоставка за договаряне на по-ниски цени в следващ период. Системата ще гарантира правата на пациента, давайки по-голяма яснота за заплащаната цена на медикаментите.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.