zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Приключи договарянето на медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели27 април 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Приключи процедурата по договаряне на медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, които се заплащат напълно или частично от НЗОК. Новият списък бе утвърден от Управителния съвет на НЗОК на вчерашното му заседание.
Съгласно изискванията на Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК, бе назначена Комисия по провеждане на договарянето, включваща в състава си представители на НЗОК, Български лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, съобщиха от НЗОК.
Новият списък за медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели включва 14 диетични храни за лечение на заболявания на обмяната на веществата, 111 медицински изделия за стомираноболни, 3 вида изделия за инжектиране на инсулин и 3 вида тест-ленти за визуален самоконтрол при неинсулинозависим диабет. НЗОК ще заплаща 100% специализираните млека за лечение на фенилкетонурия, разстройства в метаболитния цикъл на уреята и цьолакия за деца във всички възрастови групи.
По отношение на глюкомерите и тест-лентите към тях Комисията е взела решение да не обявява резултати от проведеното договаряне, поради противоречия между Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели и документацията за провеждането на процедурата. За тези позиции ще бъде обявено ново договаряне, като бъде изготвена нова документация, изцяло съобразена с разпоредбите на Наредбата. До приключването му НЗОК ще продължи да заплаща глюкомери и тест-ленти по сега действащия списък за медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.