zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо лъжем?Защо лъжем?

Лъжата е своеобразен израз на егоизъм, твърдят американски психолози.

здраве.bg

Откровеният разговор на тема пари не се смята за съвсем приличен в много компании. Но често може да се чуе въпросът: “Колко плати за това?”. Да признаеш, че си платил твърде много, за почти всички хора означава да те помислят за будала или лапнишаран.

Какво да правим? Да лъжем!

Учените са открили, че хората често предпочитат да излъжат, че са купили нещо с намаление, отколкото да назоват реалната цена, която са платили. По-често са лъгани познатите и колегите, страничните хора - много по-рядко.

“Човек лъже не само за да направи впечатление, а и за да запази самоуважение” - смятат авторите на изследването, публикувано в Journal of Consumer Research, американците Дженифър Арго (Jennifer J. Argo), Катрин Уайт (Katherine White) и Дарън Уол (Darren W. Dahl).

Нашата готовност да излъжем зависи от заплахата за нашата самооценка, която ние усещаме. Човек се страхува да не се покаже като простак като признае, че е платил твърде скъпо за стока или услуга, затова той е готов да лъже.

Когато под заплаха е общественият имидж, човек прибягва към средства, които ще подобрят създаденото впечатление, т.е. - към лъжата, твърдят авторите.

Психолозите поясняват, че хората най-често лъжат познатите си или тези, с които ги свързват някакви отношения. Причината за това е в своеобразния егоизъм, който кара хората да се страхуват да не “паднат” в собствените се очи.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.