zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Революционна операция на сърце бе извършена във ВеликобританияХирурзи върнаха сърцето на 12-годишно момиче.

13 април 2006, здраве.bg

Лекарите в London's Great Ormond Street Hospital извършиха уникална по рода си хирургическа интервенция, съобщи Би Би Си.
Те са “изключили” присаденото преди цели 10 г. сърце на 12-годишно сега момиче, като са “включили обратно” нейния организъм към собственото й сърце, което не е било премахнато при първата интервенция.
Тялото на Хана Кларк е отхвърлило донорското сърце 10 г. след присаждането му и благодарение намесата на лондонските хирурзи, тя е била успешно оперирана на 20 февруари тази година.
Операцията преди 10 г. е спасила живота на момичето, тъй като тя е страдала от кардиомиопатия и нейното собствено сърце е било два пъти по-голямо от нормалното с риск да спре всеки момент. Присаденото й тогава сърце е “иззело” по-голяма част от функциите и е работило безотказно в течение на 10-те години, като през това време в организмът й е биело и собственото й сърце, значително облекчено от наличието на второ.
Донорското сърце е работило добре до ноември миналата година, когато при рутинен преглед е било установено, че организмът й го отхвърля.
При наложилата се четиричасова операция то е било извадено и организмът е бил отново “прехвърлен” на собственото сърце на Хана Кларк.
Според думите на самото момиче състоянието й е прекрасно и тя вече се готви да се върне на училище.
Междувременно Хана се е преборила и с рак на лимхните възли, излекуван успешно след химиотрапия през януари тази година.
По думите на професор Питър Уайсбърг (Peter Weissberg), медицински директор на British Heart Foundation, извършената сърдечна операция е “изключително важен за медицината прецедент”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.