zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Х-факторът - още едно “тайно” генетично оръжие на женатаХ-факторът  - още едно “тайно” генетично оръжие на жената

здраве.bg

В безкрайната "битка между половете" природата е наградила жените с едно предимство - дамите имат две копия на мощната Х хромозома, докато мъжете разполагат само с относително слабата Y хромозома.

Генетичните изследвания показват, че именно тази силна страна на слабия пол дава на жените предимството да се съпротивляват на болестите и им дава възможност да живеят по-дълго. Барбара Межон (Barbara Migeon), професор по генетика в Бостънския университет отбелязва, че още в утробата на майката мъжките зародиши водят борба за оцеляване и за това да не бъдат отхвърлени от организма на майката.

Средностатическата жена живее почти с 10 години повече от мъжа, което науката свързва именно с дублирането на Х хромозамата, повишаваща надеждността на генетичната система. Ако в една от Х хромозомите има смъртоносна мутация, то това не пречи на оживяването на организма.
С други думи клетките на женския организъм са по-устойчиви към опасните мутации.

Но наличието на допълнителна Х хромозома има и отрицателни последствия. Благодарение на нея жената е подложена по-често на автоимунни заболявания като ревматизъм, туберкулоза и други. Женската имунна система често бърка своите и чуждите тъкани и е склонна да атакува и едните и другите.

Според изданието Molecular Brain Research различията между мозъка на мъжа и този на жената са обусловени от 54 гени, които се формират дълго преди раждането на индивида и формирането на неговите полови органи. От тях само 18 гена присъстват в голямо количество в мъжкия мозък, а 36 се откриват в големи количества в главния мозък на женския пол. Авторите на публикацията смятат, че тези генетични различия обясняват защо жената като правило е в състояние по-точно да изразява своите чувства.

Според учените е възможно особеностите в строежа на главния мозък да се използват за диференциация на мъжете и жените в случаите, когато индивидът се ражда с неправилно формирани вътрешни и външни полови органи.
Статистиката сочи, че при всяко едно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.