zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Еротичното възприятие зависи от пола, възрастта и продължителността на съня



23 март 2006, здраве.bg

Съвсем наскоро учени от Университета на Мичигън описаха следната закономерност: когато мъжкият поглед се спре върху красива жена се активизират същите участъци в мозъка, които реагират и на чувството за глад и приемането на наркотици. Ситуацията е съвсем друга при жените: те реагират на красивия мъж много по-спокойно. С други думи, казано на разговорен език, жената е наркотик за мъжа, а той за нея - не.
Излиза, че природата е лишила жените от това опияняващо и уж жизнено необходимо чувство. Обаче, в друго изследване психолози от Интститута в Пало Алто стигат до извода, че еротичните фантазии зависят от възрастта и пола на човека. “Мъжете от 17 до 30 години мечтаят преди всичко за секс”, твърдят те, “но с възрастта еротичните фантазии минават на втори план, отстъпвайки място на скучните размишления за професионални успехи и здравословно състояние”.
Мъжете над 40 години, според американските психолози, за разлика от жените престават да бленуват за блестяща кариера. Преди всичко представителите и от двата пола, и от всички възрасти мечтаят за разрешаването на личните си проблеми.
“Повечето хора не са способни да водят пълноценен еротичен живот поради една съвсем проста причина - те постоянно не си доспиват” - до този извод стигат учените след редица наблюдения. Много хора погрешно смятат, че сънят е загуба на време. Недостигът му влияе сериозно върху здравето, работоспособността и общата психологическа настройка, в това число и върху еротичното възприятие на обкръжаващия свят.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    секс и здраве    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.