zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Телевизията влияе негативно върху успеха на децата в училищеОбратно е действието на компютъра и достъпа до интернет, показва проучване.

22 март 2006, здраве.bg

Успехите на децата в училище зависят в голяма степен от това колко телевизия гледат, като връзката е обратно пропорционална, твърдят резултатите от проучване на американски учени. Според тях колкото повече време отделят децата за телевизията, толкова по-лоша е тяхната успеваемост и възприемането на учебния материал.
Изследването е проведено сред ученици на 8 години. Оказва се, че тези, които имат телевизор в стаята си, се справят много по-лошо със стандартните тестове отколкото връстниците си без собствен телевизор.
По съвсем друг начин влияе компютърът на умствените способности на подрастващите. Децата със собствен персонален компютър и достъп до Интернет се справят с тестовете много по-добре от останалите. “Най-добри резултати показват учениците със собствен компютър, но без телевизор”, обобщава авторът на изследването д-р Дина Борзековски от Университета в Балтимор.
Статистическите данни у нас сочат, че всяко семейство има средно по 2 телевизора. Децата със собствен телевизор гледат телевизионни програми средно около 13 часа седмично или с 2 часа повече от децата без телевизор в стаята.
Специалистите препоръчват родителите да не разрешават на децата си да гледат телевизия повече от 2 часа на ден, защото това води не само до влошаване на успеха в училище, но и до повишена раздразнителност и повишаване на теглото.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.