zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Звуците на нощта...



...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим.

21 март 2006, здраве.bg

Сънят не е състояние на пълен покой за организма. През това време тялото обработва информацията, която е получило през деня и както се изразяват някои специалисти “живее по друг начин”.
За какво сигнализира скърцането със зъби?
Науката го нарича бруксизъм – напразни дъвкателни движения. Предизвиква се от внезапни свивания на дъвкателните мускули и стискане на челюстите. Пристъпите могат да се повтарят по няколко пъти на нощ. В народната медицина битува мит, че скърцането със зъби говори за наличието на глисти. Това не е вярно!
За това, че детето (или по-рядко възрастния) скърца със зъби нощно време, преди всичко е виновно неравномерното/неправилно израстване на зъбите и неправилната захапка.
Често причината може да е и невроза, която предизвиква повишена възбудимост на дъвкателните мускули.
Ако бруксизмът възникне внезапно при възрастен човек (особено след травма или инцидент), това може да говори за наличието на неврологичен проблем и в частност – особена нощна форма на епилепсия или за някаква форма на тумор. За това е по-добре да се посети невролог и да се направи електроенцефалограма.
Ако бруксизмът се е развил в детска възраст, по правило не изисква лечение, тъй като се прекратява от самосебе си към 6-7 годишна възраст. Ако не престане, то трябва да се отстранят дефектите в захапката.
Като допълнително лечение може да се приемат магний, калций и витамини от групата В, както и успокояващи чайове вечер. Те ще помогнат да се намали спазматичната активност на дъвкателните мускули по време на сън.
Опасно ли е да се говори на сън?
В повечето (но не във всички!) случаи бълнуването не е опасно състояние. То е проява на повишена възбудимост на нервната система, в основата на която може да лежи вродена особеност или пренапрегнатост.
Ако няма някаква друга зависимост между бълнуването и например промените във времето, умора, избухливост, то няма смисъл да се безпокоите особено. Опитайте се да не си лягате напрегнати. Постарайте се да се отпуснете,...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.