zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

БЛС ще поиска от Здравната каса предоговаряне на някои финансови параметри



Това заяви шефът на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов.

18 март 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Българският лекарски съюз (БЛС) ще поиска от Здравната каса предоговаряне на финансовите параметри за някои медицински дейности, предвидени в Националния рамков договор за тази година. Това съобщи след проведеното в Силистра Национално съвещание председателят на съюза д-р Андрей Кехайов.
Той обаче уточни, че такъв анекс може да бъде подписан най-рано през юли. Дълговете на болниците остават най-сериозният проблем в здравеопазването, смятат от лекарската съсловна организация.
Над 100 млн. лева са дълговете на болниците, а още няма отговор на предложението на лекарския съюз те да бъдат платени от бюджетния излишък, съобщи д-р Андрей Кехайов. В същото време приходите от Здравната каса не достигат, заради големия брой неосигурени пациенти. Има опасност приходите в някои болници да бъдат използвани за покриване на дългове, вместо да се разпределят сред персонала, както е по договор, предупредиха от лекарския съюз.
“Ще бъде некоректно да не бъдат платени тези средства и нашата препоръка е, ако някой мениджър покрива задълженията си вместо да плати на изпълнителите, нека да си подаде оставката сам”, каза Андрей Кехайов.
Трябва да се намери механизъм за по-обективно преразпределение на финансовите средства, както и допълнителни източници на финансиране на лечебните заведения, например общините, смятат от лекарския съюз. В системата на здравеопазването резерви могат да се търсят в административните структури. Д-р Кехайов съобщи, че се обсъждат промени в устава на лекарския съюз, както и в Закона за съсловните организации и лекарският етичен кодекс, които са приоритет на съюза за настоящата година.
Информацията е на БНР.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.