zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големият медицински експеримент в историята започва в Англия



Биобанк ще съхранява ДНК данни на над половин милион души.

16 март 2006, здраве.bg
още за проекта


През тази седмица във Великобритания започва най-масовият в историята медицински експеримент. Той е наречен “Биобанк” и ще създаде база от данни с ДНК показателите на неколкостотин хиляди доброволци.
Както съобщава в. “Гардиън” (The Guardian), в началния етап на проекта, струващ като цяло 60 милиона лири, ще вземат уцастие 3 хиляди мъже и жени на възраст от 40 до 69 години.
На всеки доброволец ще бъде съставено досие, описващо техните навици – дори подробности като предпочитани храни, употреба на алкохол и цигари, спортни наклонности. Той ще бъде под периодично наблюдение.
В течение на проекта базата от ДНК данни ще достигне половин милион досиета. Дори след смъртта на участниците в експеримента, техните данни ще се съхраняват в компютрите на университета в Манчестър.
Получените резултати учените ще използват, за да изследват генетичните и свързаните с негативното въздействие на околната среда причини за всички сериозни заболявания като например рака и сърдечната недостатъчност.
Крайна цел на мащабното изследване е разработването на нови медикаменти и методи за лечение. Професорът по медицина и нобелов лауреат Сидни Бренър нарече “Биобанк” “фактор, който ще определя развитието на медицината в бъдеще”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.