zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пълнолунието – психика или мистика?



Пълнолунието – психика или мистика?

здраве.bg

Много хора биха казали, че пълнолунието предизвиква у тях известно напрежение и дори душевен дискомфорт. Широко разпространено е схващането, че при нощите, а и дните, когато има пълнолуние, стават най-много престъпления, самоубийства, нещастни случаи, а някои хора са силно раздразнителни.

Известен мит е и това, че във времето, когато луната е “най-пълна”, се раждат най-много деца. Германски учени са проверили дали в това твърдение има някаква истина, която може да бъде подкрепена с научни доказателства. В резултат на анализа на над 10 000 анализирани дати на раждане в течение на една година, те са установили, че фазата на луната няма никакво отношение към количеството раждащи се деца.

Американски учени пък са обобщили данните от няколко стотици хиляди нещастни случая, регистрирани от “Бърза помощ”, както и такива за убийства и катастрофи – всички те случили се в продължение на 13 години. Резултат е бил нулев що се касае до евентуално влияние на пълнолунието. Техните резултати са показали, че подобни случаи много повече се влияят от факти като ден от седмицата и атмосферните условия.

След като са взели предвид резултатите от над 37 научни изследвания, психолози от университета в канадската провинция Саскачеуан твърдят, че всичко идва от насложения с времето предразсъдък: “Ако човек вярва, че пълнолунието въздейства на организма, той непрекъснато е нащрек и обръща повече внимание на случващото се около него. Но никой никога не се сеща да каже: “Що за нощ! Нито едно произшествие – и то при пълнолуние!”.

Още преди 20 г. американски учени опровергаха и друго твърдение за пълнолунието – че увеличава сексуалната активност и либидото, а преди няколко години техни немски колеги – психолози от университета в Хановер отхвърлиха и широко разпространеното поверие, че цикълът та луната има отношение към безсънието.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.