zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Един млад лекар е по-добър от двама стари?!



Един млад лекар е по-добър от двама стари?!

Днес медицината изисква познаване на световния опит и непрекъснато обучение.

здраве.bg

Учените от Harvard Medical School стигнаха до извода, че възрастните лекари притежават по-малко знания, оказват по-малко качествена медицинска помощ и подлагат пациента на по-голям риск, отколкото лекарите, които наскоро са завършили своето обучение.

Според американските специалисти образът на добрия лекар е: достатъчно млад, но опитен, познаващ и прилагащ съвременните методи на лечение.

Изследователите са анализирали основните показатели, които определят качеството на медицинската помощ. Оказва се, че възрастните лекари по-рядко спазват съвременните препоръки във всяка една област на медицината. Твърди се например, че рискът от смърт за пациент, претърпял инфаркт е с 10% по-висок, ако той е лекуван от лекар, завършил преди повече от 20 години.

“Естествено е, че опитът се натрупва с възрастта, а с това нараства и доверието на пациентите към лекаря. Но, както признават някои възрастни лекари, те не винаги имат възможност да следят за новите медицински технологии и методи за лечение”, твърдят харвардските учени.

Особеност на лекарската професия е, че след завършване на медицинското си образование, докторът е длъжен да се учи непрекъснато през целия си живот. Това е и практиката във всички развити страни в света, където самата система ги задължава да следят всичко ново в областта.

Учените от Harvard Medical School са провели 59 изследвания, изучаващи проблемите на медицинското обслужване и неговото качество в зависимост от различни фактори, в т.ч. възрастта на лекаря. 45 от изследванията потвърждават, че колкото повече време е изминало от завършването на медицинското образование, толкова е по-ниска лекарската работоспособност във всички нейни аспекти, започвайки от ранното откриване на ракови образувания и завършвайки с предписване на рецепти и назначаване на лечение за “просто” заболяване като ангина например.

Друго изследване от 2000-та г. изяснява, че с всяка година след завършването на обучението показателят за смъртност при пациентите на семейния...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.