zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Физическата активност - универсален ключ към доброто здраве



Физическата активност - универсален ключ към доброто здраве

здраве.bg

Тези хора, които на 20-годишна възраст не са в “добра спортна форма”, значително увеличават риска, когато станат на 30-40 г. вече да страдат от повишено кръвно, захарен диабет и други заболявания, способстващи за инфаркт на миокарда. Това сочат данните от изследване, посветено изцяло на дългосрочното влияние на физическата кондиция върху здравето.

“Поуката от нашата “приказка” е до болка позната – не е нужно да се чака до настъпване на средната възраст, за да започнете да мислите за здравето си”, заявяват авторите на изследването – лекари от Northwestern University в Чикаго.

За да достигнат до своите изводи, те са изследвали над 4400 мъже и жени на възраст между 18 и 30 г., като са оценявали тяхната физическа кондиция. После повечето от тях са били наблюдавани в продължение на 15 години.

Резултатите са недвусмислени – при тези, които в началото на проучването са били в лоша спортна форма, в края са били с показатели за два пъти повишен риск от хипертония, диабет и т.нар. метаболитен синдром – комбинация от фактори, включваща повишено ниво на кръвната захар и холестерол, повишено кръвно и наднормено тегло.

Седем години след началото на наблюдението част от доброволците са преминали аналогичен тест. Тези, които междувременно са станали по-активни физически, са постигнали и понижаване на риска от диабет и метаболитен синдром с 50%.

Степента на тренираност е била съвсем елементарна – колко време пациентите ще могат да вървят пеш без да се задъхат или да покажат признаци на умора. Около 60% от жените и 50% от мъжете са имали ниски или умерени показатели – при тях рискът от поява на сърдечно-съдови заболявания е бил два пъти по-висок, отколкото при тези в добра физическа кондиция.

“Получените резултати само потвърждават, че да си в добра форма и да мислиш за здравето си е задача, която всеки трябва си постави още от най-ранни младежки години”, заявяват от National Heart, Lung and Blood Institute, който е финансирал проучването. “Факторите на риска няма да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.