zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40-те - възраст на самотниците!?



40-те - възраст на самотниците!?

Над една трета от хората смятат себе си за самотни. Тези над четиридесетте страдат най-много, твърди изследване.

здраве.bg

Екип от учени е интервюирал 1300 души в Австралия на възраст над 18 години. Фокус на изследването е чувството за самота.
Най-малко самотни се оказали тийнейджърите и хората над 50 години, пише сп. Journal of Clinical Nursing.

Английски психолог обаче смята, че самотата не винаги се асоциира негативно и някои хора сами избират самотно съществуване.

Австралийското изследване е установило, че хората със силни религиозни убеждения са били по-малко склонни да се определят като самотни, независимо от възрастта им. Жените са декларирани религиозни убеждения в по-голяма степен от мъжете и като цяло, установява проучването, те се чувстват по-малко самотни.

Друг интересен факт е, че самотата се оказва по-честа спътница на безработните, отколкото на пенсионерите.

Докато между местоживеенето и чувството за самота не е намерена връзка, то доходите влияят сериозно на усещането за самотност в следната зависимост: колкото по-беден, толкова по-самотен.

Самотата влияе върху здравословното състояние на човека, казват учените. “Да разберем какво кара хората да се чувстват самотни е много важно, защото самотата може да увеличи риска за различни заболявания като например сърдечно-съдови заболявания и депресия. Тя има отношение и към други проблеми, например към домашното насилие”, казва проф. Уилям Лаудер от университета в Дънди, Шотландия, работил върху проучването.

“Едно от най-интересните открития на това изследване е, че то предизвиква общоприетото схващане, според което пенсионирането е свързано с намаляване на социалните контакти и хората се чувстват по-самотни, когато остареят”, казва още той и допълва: “Добавянето на нова информация за самотата е много важно, тъй като тя е често срещан и истински застрашаващ здравето феномен”.

Науката вече опознава връзката между самотата и увеличаването на риска от затлъстяване. Учените се надяват, че новите данни ще помогнат на специалистите да намалят здравословните проблеми, причинени от нея.

Има обаче и специалисти,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.