zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Природни решения за женско здраве и красота



Природни решения за женско здраве и красота

здраве.bg

Женското здраве изисква специфично внимание и грижи. Хормоналните промени, които настъпват у жената всеки месец и през различни периоди от живота ѝ, като бременност, кърмене, менопауза, определят нейното цялостно физическо и емоционално състояние. Те определят и нейното настроение и добър външен вид.

Счита се, че днес живеем в ера на естрогенов доминанс. Ксеноестрогени са външни естрогени от обкръжаващата среда, ендокринни нарушители, които блокират нормалното функциониране на хормоните в организма. Те се намират в храната, козметиката, пластмасата. Те са част от ежедневието ни и са причина за хроничен хормонален дисбаланс, водещ до репродуктивни проблеми, такива, свързани с цикъла, с черния дроб, с кожата и много други. Един от начините да се противодейства на голямото количество естроген в организма е да се повиши производството на прогестерон.

Билката Агнус кастус действа на няколко нива в организма. Без да съдържа хормони, тя допринася за хормоналния баланс. Намалява синтеза на пролактин, чиито повишени стойности често са свързани с нередовен или болезнен цикъл. Стимулира производството на прогестерон. Агнус кастусът влияе аналгетично и потушава симптоми като тежест в гърдите, раздразнителност, депресия, честа смяна на настроенията.

Репеят е известен с общо пречистващия си ефект. Той има много силно влияние върху кожата. Той стимулира производството на колаген и влияе на здравината на съединителната тъкан. Това пряко влияе, както при кожни раздразнения и неразположения, така и при целулит и бръчки. Подходящ е също и за коса и нокти. Пречиства кръвта и лимфата. Действа диуретично.

Освен с благотворното си влияние върху кръвообращението и мозъка, Центела азиатика стимулира производството на колаген. Тя намалява отоците и осигурява еластичност и здравина на кожата. Много е подходяща както при целулит, така и при възстановяване на разранена кожа и белези по нея, при алергични дерматити, акне, наранявания, изгаряния.

Екстрактът...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.