zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовете: как да се откажем от висококалоричната хранаПлодовете: как да се откажем от висококалоричната храна

Независимо от сезона, магазините днес винаги предлагат разнообразие от плодове.

Диетата с много плодове е добър вариант за нискокалорично, но и разнообразно и балансирано, хранене.

4 декември 2013, здраве.bg

Борбата с излишните калории в храната, отслабването са без съмнение една от винаги актуалните теми. И нещата не опират само до модата и стандартите за красота, а най-често до реална необходимост. Хората днес са заобиколени от изобилие от храни – съблазън, на която е трудно да се устои.

И все пак, как да се научим да избягваме висококалоричната храна, при това като се храним едновременно и здравословно, и без особени лишения, изискващи силна воля и упоритост?!

Изданията в днешно време са пълни с какви ли не рецепти и правила за това как да намалим храните, съдържащи много калории. Примери за това дава коя ли не знаменитост – от областта на диетологията до холивудските звезди. Всеки споделя своя опит, някои дори създават цели диетични планове, носещи тяхното име и претендиращи за висока стойност. Но всъщност: къде свършва здравата логика и къде започва чистия ПР?! Именно размитата граница между двете прави така трудно да отделим истината от маркетинговите трикове...

Допълнително, в решаването на проблема се намесва и естетичната хирургия – тя предлага много, макар и не евтини решения. Но пък ни прави „услугата” без да се лишаваме от никоя от своите слабости, след като легнем под ножа, да изглеждаме перфектно, като символ на здравословния живот.

Но не всеки иска или има възможността да се подложи на съвременните радикални медицински процедури. А и те наистина дават доста материал за критика – най-вече защото в основата на нормалното тегло и добрия външен вид следва да стои балансираното хранене и правилния начин на живот като цяло.

На първо място, за да не се изненадаме един ден от това колко много излишни килограми сме натрупали, стои редовния контрол на теглото. Нито иска много време, нито много пари – един кантар у дома е достатъчен. Настъпилата криза е много по-трудна за овладяване отколкото всекидневните малки стъпки в правилната посока!

Днес пазарът е пълен с разнообразие от...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.