zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Газираните напитки и вода са заплаха за бъбрецитеГазираните напитки и вода са заплаха за бъбреците

Високото съдържание на захар в газираното е предпоставка за редица сериозни заболявания.

18 ноември 2013, здраве.bg

Газираните напитки, включително газираната вода, представляват потенциална заплаха за заболяване на бъбреците. Това е заключението, направено от група японски учени.

Те са изследвали влиянието на газираните напитки върху здравето на хората, като са изследвали нивото на протеини, изхвърляно от организмът им и са го сравнили с това на хора, които не употребяват (или го правят много рядко) газирани напитки. Равнището на протеините в урината е доказано един от най-ранните показатели за опасност от бъбречно заболяване.

Резултатите от изследването, обхванало повече от 12 хиляди души, показват, че консумацията на газирани напитки, заради високото им съдържание на захар, повишава чувствителността на бъбреците към протеина, който е отговорен за усвояването на сол. В следствие на тази промяна се стига до повишено усвояване на сол от бъбреците и като резултат се повишава рискът тялото да развие диабет, затлъстяване, проблеми с бъбреците, високо кръвно налягане.

Според авторите на изследването „Няма безопасна доза сода!”. Също така не може да се направи разлика между вредата от напитки, съдържащи „класическа захар (глюкоза) или често използвания й заместител – фруктоза. Дори напротив – фруктозата е няколко пъти по-сладка от глюкозата, а освен това в повечето случаи към газираните напитки и сода се добавя фруктоза под формата на фруктозен сироп, получен от царевица – най-опасния неин вариант.

Най-новите препоръки за безопасно количество захар, което следва да консумираме за едно денонощие, са тя да не надвишава:
• 9 чаени лъжички – за мъжете,
• 5 чаени лъжички – за жените и
• до 3 чаени лъжички за децата.

За сравнение, една газирана напитка от 330 мл съдържа средно 7 чаени лъжички захар.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.