zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Без глутен! Необходимост или просто мода?



Без глутен! Необходимост или просто мода?

Дали избягването на храни с глутен е от полза за здравето ни или е просто поредната модна тенденция?.

7 октомври 2013, здраве.bg

... често се комбинира с диабет тип 1, болестни състояния на щитовидната (тироидната) жлеза, синдром на Даун.

Симптомите на целиакията са достатъчно добре изразени и чести – хранителна недостатъчност, умора, депресия, прекомерно отслабване, замъглено мислене. Тези състояния обаче са твърде често срещани и затова могат да доведат до погрешното им тълкуване и поставяне на неправилна диагноза – например синдром на раздразнените черва.

Глутеновата непоносимост е сравнително сложна за определяне, тъй като няма сатндарти за диагностика и лечение. Типичните симптоми включват подуване на стомаха, образуване на газове, диария. Глутеновата непоносимост може да премине, т.е. има случаи, когато тя е временно състояние – за разлика от целиакията, която е постоянна и изисква серия от мерки за овладяването й. От друга страна, преминаването на диета, в която липсват полезни за здравето храни, осигуряващи фибри (например зърнените култури), лесно водят до недостиг на фибри и витамини В, а те от своя страна – до главоболие, замаяност, умора, лоша концентрация, стрес, свръхвъзбудимост, депресия.

Ако все пак решим да се откажем от глутена...

Ако смятате, че страдате от глутенова непоносимост или целиакия, следва да потърсите веднага консултация със специалист. Той ще назначи, по негова преценка, кръвни тестове, за да бъде определено евентуалното наличие на антитела, сигнализиращи за проблеми с глутена. В някои случаи се налага ендоскопия – процедура, при която чрез камера се проверява състоянието на горните храносмилателни пътища.

Много хора, които избягват глутена, твърдят, че се чувстват по-добре. Това без съмнение е така, ако става дума за глутенова непоносимост или друго състояние – например синдром на раздразнените черва. Но може да се дължи и на чисто физиологична реакция към това, че в храненето се набляга на сурови и нерафинирани храни – например свежи плодове и зеленчуци. Ефектът на по-доброто състояние може да...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.