zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Без глутен! Необходимост или просто мода?



Без глутен! Необходимост или просто мода?

Дали избягването на храни с глутен е от полза за здравето ни или е просто поредната модна тенденция?.

7 октомври 2013, здраве.bg

Глутенът в храната през последните години като че се превърна в една от най-важните теми с предварително издадена присъда. „Без глутен” стана търсен надпис по етикетите на храните. Звездите избягват глутена. В магазините се изтъква, когато някоя храна не съдържа глутен...

Стремежът на много хора да избягват храните с глутен създава истински бум на пазара. През 2011 г. консумацията на храни без глутен е била 2,6 милиарда долара. Очаква се през 2015 г. тя да достигне 3 милиарда.

За една определена, но доста малка част от хората, изборът на храни без глутен е необходимост, а ползите са съвсем ясни. Останалите обаче най-често се подвеждат по модата и предпочитат храни, които не съдържат глутен, без да имат и най-малка представа дали това е необходимо или полезно за здравето им.

Науката е почти напълно единодушна – безглутеновата диета не е нужна за повечето хора, избягването на глутена не е необходимо, нито пък ни помага по някакъв начин. Струва ли си тогава усилията?!

Какво представлява глутенът

Глутенът е протеин, който се съдържа най-вече в житните култури, като им придава еластичност. В хранителната индустрия той се използва също, за да се обогатят на протеини някои храни – например вегетарианските алтернативи на месото, както и за да се удължи трайността и да се подобри вкуса – например на бирата и соевия сос. При повече хора употребата на глутен е съвсем нормален процес и продуктът преминава без отрицателен ефект през храносмилателните органи.

Но ако е налице т.нар. глутенова непоносимост, наличието на глутен в храната следва задължително да се избягва. Състоянието се дължи на автоимунно заболяване – целиакия (или цьолиакия). За тези хора избягването на глутена е първостепенна задача и ако целиакията бъде установена достатъчно рано, това ще даде възможност да се избегнат неприятните последици от нея.

За съжаление, според оценките на Световната здравна организация, над 85% от случаите на глутенова непоносимост не са диагностицирани. Целиакията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.