zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нар: ползи за здравето



Нар: ползи за здравето

Считан за свещен в някои антични култури, нарът е плод, който може да ни донесе различни ползи.

30 септември 2013, здраве.bg

Нарът е плод, който често подминаваме в магазина. С размер като на голям портокал нарът съдържа множество семена, разположени в червена месеста част, от която се получава вкусен и много полезен за здравето сок.

В нашите географски ширини сезонът на наровете е от ранната есен до ранната зима, но може да се намери почти целогодишно в магазините.

Нар: калории, мазнини, въглехидрати и фибри

Среден по големина нар съдържа около 250 калории и само 3 г мазнини. Затова той е сред най-бедните на мазнини плодове. В същото време в един плод има приблизително 55 г въглехидрати, като почти 40 г от тях са под формата на захар (но естествена!) и 11 г фибри (или половината от препоръчителната дневна доза).

Нар: витамини и минерали

На практика без наситени мазнини и холестерол нарът е богат най-вече на витамини С и К.

Един среден плод нар съдържа ок. 30 мг витамин С – един от най-популярните антиоксиданти, който е много важен за редица процеси в организма, включително за добрия имунитет и възстановяване след заболявания.

В един нар се съдържат приблизително 50 мкг (микрограма!) витамин К (т.е. повече от 50% от препоръчителната дневна доза). Витамин К е жизнено необходим заради ролята му в съсирването на кръвта.

В наровете има още значителни количества фолиева киселина, витамин В1, по ок. 5 г протеини в един плод, малки количества калций и желязо.

Здравни полза от употребата на нар

Съдържанието на антиоксиданти в нара е по-високо от това в червеното вино и зеления чай. Затова той традиционно се използва като средство в медицината. В Китай от векове е известен като лек за удължаване на живота и засилване на плодовитостта. В Древния Египет е бил свещено растение – символ на вечния живот, ползван в медицината най-вече при стомашни разстройства.

Данни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.