zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо се прозяваме



Защо се прозяваме

Прозявката не е признак на скука, противно на разпространеното мнение.

здраве.bg

Всъщност човек не се прозява от скука. Независимо от погрешно разпространеното мнение за това защо хората се прозяват, прозявката не е признак на скучаещия човек, а на вълнение, което изпитваме. Стресът, до който води то, предизвиква загряване на мозъка, а прозявката е заложеният от природата механизъм той да се охлади, за да работи по-добре.

В отговор на възникнал стрес нервната ни система включва своя защитен механизъм – човек вдишва голямо количество въздух, който дава възможност мозъкът да се охлади. Затова и разбирането, че прозявката показва скука или желание да спим не е вярно – всъщност прозявката помага на тялото да се ободри.

Ако обърнем внимание, нерядко се прозяваме преди важно събитие – артистите се прозяват преди представление, студентите – преди изпит. По този начин психиката помага на организма да се подготви за предстоящото натоварване.

Любопитен факт е например, че често хората се прозяват преди екстремно изживяване – например скок са парашут. В този случай чрез прозявката тялото иска да потисне чувството на страх.

И от физиологична гледна точка прозявката е полезна – тя разширява дихателните пътища, увеличава количеството кислород в организма и по този начин нормализира кръвното налягане.

Заразността на прозявката не е нищо повече от подражателен рефлекс. Чрез изследвания и експерименти е установено, че на подобна „зараза” са податливи само хората, които са склонни да съпреживяват състоянието на околните.

Няколко любопитни факта за прозявката:

• Етикетът да се прикрива устата, когато се прозяваме, не е нищо повече от суеверие – някога се е смятало, че докато се прозяваме, може душата ни да напусне тялото през устата, а също така оттам в нас да се вселят демони.

• За 75% от хората е достатъчно да прочетат за прозявка, за да го направят и те.

• Най-продължителната документиран прозявка е от 1888 г. – според книгата на рекордите на Гинес някой си д-р Ли е докладвал за 15-годишно момиче, която се прозявала непрекъснато...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.