zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разтоварващите дни: за и против



Разтоварващите дни: за и против

здраве.bg

... организма да й отдава повече от произведената енергия. На практика повечето енергия отива за храносмилане.

Разтоварващият ден дава възможност на храносмилателната система да си почине, но това ще е ефективно само ако възприемаме промяната като радост, а не като наказание. Затова е важно и да изберем храна, на която ще се наслаждаваме през целия ден.

3. Разтоварване по рецепта

При определени заболявания и състояния разтоварващите дни действат като профилактика и срещу обостряне на страданието. Например при артрози се препоръчва разтоварване с краставици, при високо кръвно – с картофи (печени, без сол), при диабет – с плодове, при проблеми с бъбреци – с диня или пъпеш.

И разбира се, всеки разтоварващ ден е от полза за отслабване. Ако целта е именно такава, особено препоръчителни са изварата и други обезмаслени (или нискомаслени) млечни храни – белтъчините създават по-продължително усещане за ситост.

4. Фитнес за стомаха и... ума

Редовните разтоварващи дни – един път на всеки 1-2 седмици – тренират организма. При намаляване на количеството приемана храна се намалява макар и с малко размерът на стомаха. Това помага постепенно да се преодолее склонността към преяждане.

Мнозина намират разтоварващите дни за удобство – защото не изискват трайна промяна на хранителните навици, т.е. можем да ядем всичко, макар и утре. Едновременно човек открива, че може да изкара цял ден със значително по-малко храна и това лесно се превръща в навик.

4 аргумента ПРОТИВ

1. Ефектът е моментен във всяко отношение

Този килограм или два, които успеем да свалим през разтоварващите дни, обикновено се възвръща още на следващия ден. И това е така най-вече защото той е бил в течности, а не в мазнини. За да изгорим 1 кг мазнини, са нужни около 7000 калории, т.е. с еднодневно ограничаване такъв резултат няма как да бъде постигнат.

Освен това, в течение на разтоварващия ден тялото губи течности...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.