zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разтоварващите дни: за и против



Разтоварващите дни: за и против

здраве.bg

Разтоварващите дни не са диета за отслабване – поне не и по своята същност, макар в самото начало идеята за разтоварващи дни в диетата да е била част от комплексна диетични програми, предназначени за хора с наднормено тегло и затлъстяване. С течение на времето обаче присъствието на разтоварващи диетата ни дни става препоръка едва ли не към всеки. Защото, според общото схващане, начинът на живот и хранене на съвременния човек, както и храните, които са основни за диетата му, предполагат нуждата от периодично прочистване – чрез ограничаване приема на повечето видове храна.

В самото начало разтоварващите дни са били нещо като тип нискокалорична диета – например, препоръчвало се е те да продължават до една седмица, като всеки ден се консумира определен тип храна – 1,5 кг ябълки, 2 кг плодове, 1,5 кг кисело мляко или чаша сметана. Основното: енергийната стойност на дневния прием да не надвишава 500-600 калории.

С течение на времето концепцията за разтоварващите дни се изменя. Така например приемът на 500 калории дневно днес се счита от диетолозите за критично ниска и не се препоръчва за много хора. Въпреки промените в концепцията обаче идеята за ползата от разтоварващите дни остава популярна.

4 аргумента ЗА

1. Разтоварващите дни са експресен метод за облекчаване след преяждане
Разтоварващ ден е оптимален начин да се избавим от чувството на тежест в стомаха след преяждане. Поне това е мнението на привържениците на това схващане. Действително - само за денонощие може да свалим между 0,5 и 1,5 кг. Но в интерес на истината това няма да са излишни мазнини, а основно течности, задържали се в тялото заради прекаления прием на солено, сладко или пикантно. Например само 10 г сол задържат в организма цял литър вода.

2. Почивка за стомаха

Преяждането логично натоварва в повече цялата храносмилателна система. Тя работи в ускорен режим, което принуждава...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.