zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето



Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето

Дерматологът д-р Евгени Христозов с практични съвети за лятната отпуска.

11 юли 2013, здраве.bg

... от лечението му. Стандартният подход включва използването на широкоспектърен фотозащитен крем всяка сутрин и терапевтичен противостареещ крем всяка вечер. Разбира се, конкретните продукти се подбират от дерматолога в зависимост от пациента, дневната активност, наличието на други заболявания и сезона. Безразборното смесване на продукти определено не се препоръчва, защото освен въпросителните по отношение на ефективността, съществува и риск от алергизиране или друг вид увреждане на кожата.

- В България вече се предлагат продукти с растителни стволови клетки от редки сортове ябълка и грозде, произведени в САЩ, които предизикаха много голям интерес именно с подмладяващите си свойства. Кои са предимствата на тези продукти според Вас?

- Едно от основните предимства е, че не „откриваме топлата вода“. Всъщност ние използваме ефикасни механизми, изработени от растенията в продължение на хиляди години еволюция. Трябва да се знае, обаче, че в медицината две плюс две никога не е равно на четири. Механичното смесване на крем с екстракт от растения не е равно на крем против стареене. За да можем да твърдим, че е така, трябва да се проведат и клинични изследвания при реални условия, върху пациенти, при които да се установи, че конкретния продукт действа. Не са много козметичните компании, които имат желание и финансов ресурс за такива изследвания. От това, което ми е известно, засега само енда марка предлага на българския пазар продукти, базирани на растителни стволови клетки, чиято ефикасност е доказана с клинични наблюдения. Разбира се, това не е случайно - единият от лекарите, създал тази козметична линия, е известният американският дерматолог д-р Франциско Кардел, който е и президент на Международното дружество по дерматология и венерология.

- Твърди се, че екстрактът от растителни стволови клетки от грозде осигурява естествена защита от УВ лъчите. Това различен вид защита ли е в сравнение с традиционните фотозащитни продукти?

- Смята се, че в основата...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.