zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето



Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето

Дерматологът д-р Евгени Христозов с практични съвети за лятната отпуска.

11 юли 2013, здраве.bg

... епилацията, концепцията беше доста различна. Развитието на медицинската наука и натрупването на огромен практически опит доведоха до по-ефективен подход. Сега е ясно, че с един вид лазер или IPL не може да се постигне добър ефект при различните комбинации между цвят и дебелина на кожата и космите. Освен това голямо значение днес се отдава и на бързината и комфорта по време на процедурата. Поради това, например в нашия център, ние разполагаме с два лазера и две IPL машини за епилация, с които можем да задоволим практически всички разумни изисквания на нашите пациенти по отношение на ефективност, цена, комфорт на работа и индивидуализиране на параметрите. Към всичко се добавя и огромният ни опит.

- Със сигурност Вашите пациенти полагат комбинирани грижи за своя добър външен вид и красива кожа. Стареенето на кожата е проблем, с който се борят всички, които искат да изглеждат добре. Видно е, че кожата остарява по различен начин при всеки един от нас. Това може би е донякъде и генетично заложено, но вероятно има и външни фактори, които ускоряват този процес, нали?

- Да, така е. В научната литература има немалко снимки на еднояйчни близнаци, чиято кожа не старее с еднаква скорост, както би трябвало да бъде, ако процесът се движи само от фамилната предопределеност. Установено е, че генетично обусловеното хронологично остаряване може да бъде значително ускорено от начина на живот, който водим. Основни катализатори на този процес са ултравиолетовите лъчи с източник слънцето и солариумите и на второ място – цигарите.

- В този смисъл фотозащитата е изключително важна. Но това не са единствените кремове, които използваме. В каква последователност трябва да нанасяме продуктите и могат ли някои съставки да потиснат защитния UV фактор?

- Всяка терапия на стареенето на кожата задължително включва и фотопротекция. Този подход се базира на елементарната медицинска логика, че профилактиката, предпазването от определено заболяване винаги е по-лесно и по-евтино...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.