zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да отслабнем, разхождайки се!Да отслабнем, разхождайки се!

Разходката е също толкова ефективна за отслабване, колкото сериозните физически натоварвания.

19 юни 2013, здраве.bg

... част на тялото. Освен това с тях се чувстваме по-балансирани и стабилни.

• Затова: може и да изглеждаме малко нелепо на разходка в парка с щеки в ръце, но пък целта – да отслабнем - оправдава средствата.

Оставете парковете и идете на пътеките за маунтинбайк

Разбира се, разходката в градски условия – по алеята в парка – изглежда най-естественото нещо. Но, ако търсим повече полза, е по-добре да тръгнем по екстремните пътеки на колоездачите. Маунтинбайкът не е за всеки, но пътищата, по които се карат тези колела, обикновено са по-натоварващи от обикновената асфалтова алея. Ако вървим по следите от гумите и се борим с естествените препятствия ще изхарчим за същото време до 82% повече калории.

• Затова: по-добре е да се разхождаме по пресечен, натоварващ терен – така за същото време ще изгорим почти 2 пъти повече калории.

Бавното ходене не гори повече калории

Много хора вярват, че ако ходят по-бавно, това ще доведе до усвояването на повече калории – защото в режим на покой тялото изгаря повече мазнини. Проблемът обаче идва от това, че отслабването, т.е. загубата на тегло, е въпрос на числа – колкото повече калории горим, толкова повече отслабваме. Затова най-добре е да намерим своята скорост на ходене и да се придържаме към нея. 5-6 км в час е напълно приемливо за разходка с умерена интензивност. Така не само ще изхарчим калории, но и ще подобрим ритъма на сърцето и здравето на кръвоносните съдове.

Според изчисленията ходенето с 6 км в час изгаря точно толкова калории на единица време колкото и джогинга.

• Затова: ходейки максимално бързо (но все пак в комфортната зона), ще изгаряме повече калории и ще се доближим до желаната цел – да отслабнем.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.