zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Папилома вирусът: как да се предпазим



Папилома вирусът: как да се предпазим

Ранното установяване на папилома вируса е най-добрият начин да избегнем възможните сериозни усложнения.

19 юни 2013, здраве.bg

... с напредване на възрастта имунитетът отслабва, това може да стане причина за активизиране на папилома-вируса. Ваксинирането намалява риска от рак с около 50%.

Как се открива папилома-вирусът

Има два основни метода за това да бъде установено евентуалното наличие в организма на папилома.вируси:

Цитоназамката или т.нар. ПАП-тест е цитология на шийката на матката. Той дава възможност да се оцени структурата на клетките, а своевременното откриване на вируса и назначаването на съответно лечение сериозно намалява риска от рак на шийката на матката.
За цитонамазката е важно да се знае, че тя не показва наличие или не на папилома вирус, а дава възможност да се види евентуалното наличие на абнормални клетки.

Колпоскопията е метод, чрез който външните полови органи, влагалището и канала на матката се оглеждат за налична патология. Извършването на процедурата от лекар с опит е много важно за поставянето на правилна диагноза.

ДНК скрийнингът показва директно дали е наличен генетичен материал от папилома вирус. Той дава възможност дори да се установи типа (или типовете) вируси в организма. Понякога ДНК изследването може да даде позитивен резултат, дори ако ПАП-тестът е бил негативен.

Независимо дали е била ваксинирана, на всяка жена на възраст между 25 и 65 г. се препоръчва да си прави изследване (независимо от кой от посочените по-горе видове) поне веднъж на 2 години. При жените над 30 години, при наличие на отрицателен резултат, рискът от поява на раково заболяване в следващите няколко години е много малък. При жените над 65 г. изследвания не се налагат, ако последните три преди това са били отрицателни.

Европейският и американският опит при прилагане на методите за диагностика показва, че съчетаването им дава възможност в до 99% от случаите да се открие много рано предраковото състояние или наличието на рак на шийката на матката.

По отношение на папилома вируса познаването на проблема е наистина от първостепенна важност

За...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.