zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Папилома вирусът: как да се предпазим



Папилома вирусът: как да се предпазим

Ранното установяване на папилома вируса е най-добрият начин да избегнем възможните сериозни усложнения.

19 юни 2013, здраве.bg

За човешкия папилома вирус (HPV) дълго време се смяташе, че е нелечим и единственият начин за профилактика е избягването на всякакви контакти с носители на инфекцията. За щастие днес има и други начини да намалим риска от заразяване и тежките последствия от това.

С какво папилома вирусът е толкова опасен? Той се предава изключително лесно – може да стане дори при съвсем незначителен кожен контакт. Съществуват над 140 вида човешки папилома вируси. Ако някой от тях е в своята активна фаза, по тялото се появяват кондиломи. Къде точно, това зависи от типа на вируса. За най-опасни се считат гениталните 16, 18, 31, 33, 39 и някои други, тъй като могат да причинят рак на шийката на матката. От тези типове най-разпространени са 16 и 18.

В рисковата група спадат най-вече сексуално активните подрастващи и младите жени. Папилома вирусът може да остане в „спящо” състояние до 10-15 години, без да има каквито и да било признаци за неговото съществуване. Именно затова повечето хора – носители на инфекцията дори не знаят за нея.

Колкото по-рано, толкова по-добре

В колкото по-ранен стадий бъде установено наличието на папилома вирус, толкова по-лесно е да се справим с проблема. Затова всички подрастващи е добре да са запознати с рисковете, които крие заразяването и как да се предпазят и намалят рисковете, които вкслючват не само появата на кондиломи, но и проблеми със забременяването (при момичетата), рак.

Според статистическите данни, при момичетата, които още на 12-14-годишна възраст са запознати с възможните последствия от ранните полови контакти, рискът от заразяване с папилома вирус е поне 2 пъти по-нисък.

В някои държави, в качеството на профилактична мярка, вече е включена ваксинацията. Някъде тя се покрива от здравните вноски. Според изнесени доказателства от изследвания ваксинацията защитава до 100% от последваща инфекция, като това не зависи от възрастта. Т.е. поставянето на подобна ваксина е еднакво ефективно и на 15 и на 45 години. Тъй като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.