zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването – митове без край



Отслабването – митове без край

В океанът от информация и предложения за диети понякога единственото, което можеш, е да се удавиш.

22 май 2013, здраве.bg

За какво мечтае почти всяка жена в навечерието на лятото? Разбира се – да свали поне няколко килограма, за да изглежда добре в банския и късата пола. Затова и, съвсем логично темата отслабване е винаги така популярна, а мненията и съветите като че наистина нямат край.

За съжаление, няма как в този океан от информация, всичко, което се пише и говори да е вярно. Някои недомислици и съвети не само няма да свършат работа, но дори могат да имат обратния ефект!

Кои все пак са най-разпространените митове за отслабването, от които трябва да се пазим...

Мит №1: най-добрият начин да отслабна е като гладувам!

Без съмнение, ако се подложим на глад за няколко дни, сигурно ще влезем с тесните дънки, които досега не са ни ставали. Но този резултат е нетраен, а последствията могат да са непредсказуеми – може да очаквате за кратко време след това да наддадете дори над предишното си тегло.

Гладът е много сериозен стрес за организма. Стремейки се да премине през критичните условия, тялото ни търси всеки свободен ресурс от енергия, включително тази, нужна за мозъка, дишането, обмяната на веществата. Недостигът се попълва чрез разграждане на мускулна тъкан – т.нар. мастни депа (натрупани „за всеки случай” мазнини бързо са се изчерпали, а и част от тях се пазят по природа „до последно”).

Като резултат всички системи в организма почват да страдат от недостиг на едни или други вещества. Тези процеси засягат включително сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, кожата, косата. А след краят на гладуването на тях са им нужни доста дни, за да възстановят нормалното си функциониране. След глада тялото превключва веднага на нов режим – започва да трупа резерви – за „черни дни”, основно под формата на мазнини. Затова и нерядко след гладуване се стига дори до натрупване на тегло по-високо от това преди началото на периода.

Гладът се отразява неблагоприятно и върху сексуалните функции и желание.

Той води включително до промени в състава на кръвта – холестеролът спада....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.