zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гимнастика за очите на работното мястоГимнастика за очите на работното място

Очите се нуждаят от раздвижване точно както и останалите части на тялото.

18 май 2013, здраве.bg

В паузите между напрегнатите задачи пред екрана зарадвайте очите си с малко гимнастика. Те обичат всекидневните упражнения, за да възстановят (или запазят) добрия тонус и да са в кондиция за предстоящите натоварвания.

• Като начало затворете очи за 10-15 секунди, а след това широко ги отворете. Повторете не по-малко от 5 пъти, по-добре даже 10. Това е съвсем прост, но много ефективен начин, да се засили потока на кръв към окото.

• Следващата ни цел е да натоварим очите с движения, които не са характерни, когато гледаме в екрана или документите на бюрото – без да движите глава, мърдайте очите от крайно ляво до крайно дясно положение и от най-горно до най-долно. Задържайте за 1-2 секунди в крайните точки. Повторете упражнението във всяка посока по 15-20 пъти.

У най-работливите и натоварени при това упражнение може да се появят признаци, свързани с вестибуларния апарат – виене на свят, леко задъхване. Няма място за безпокойство – това е нормална реакция, която бързо изчезва. Все пак, ако симптомите са упорити, започнете с по-малко натоварване – например 10-12 повторения на упражнението и постепенно увеличете до желаната бройка.

• Следващият етап от своеобразната тренировка е упражнение за фокусиране – наблизо и надалеч, или както най-често го наричат „упражнението с молива”. На „едно” вземете молива в ръка и я изпънете напред, фокусирайте погледа си в него. На „три”, без да отделяте поглед от молива, постепенно го приближавайте, докато го опрете в носа си. След това, със същата скорост го отдалечете обратно до начална позиция, като фокусирате постоянно. Повторете упражнението 8-12 пъти.

• Последният етап от тази гимнастика на очите е скоростното мигане – в продължение на не по-малко от минута примигвайте бързо. Това ускорява кръвообръщението в клепачите и очите като цяло и стимулира работата на слъзните жлези. Ако имате време след това постойте 2 минути със затворени очи.

Очите обичат и лекия масаж – например за 1-2...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.