zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: да ги избягваме не е правилното решение!



Въглехидратите: да ги избягваме не е правилното решение!

Храните, съдържащи много въглехидрати, не са непременно вредни. Зависи от типа въглехидрати в тях.

Въглехидратите не бива да се разглеждат непременно като вредни. Напротив – тялото ни се нуждае от тях.

26 март 2013, здраве.bg

... инсулиновата резистентност, не се ограничават до кръвната захар. Изследванията сочат за наличието на връзка между инсулиновата резистентност и други състояния като високо кръвно, високи нива на триглицеридите и ниски на добрия (HDL) холестерол, както и натрупване на наднормено тегло. Тези симптоми се съчетават толкова често, че комбинацията от тях е получила и специално наименование – метаболитен синдром.

Друг начин за класифициране на въглехидратите отвъд опростената класификация на прости и сложни е гликемичният индекс. Той има за цел да съпостави въглехидратите въз основа на това колко бързо се абсорбират от тялото и доколко покачват кръвната захар в сравнение с глюкозата. Много фактори участват в това колко високо или ниско ще се класира една храна по отношение на гликемичния индекс: колко е обработена, каква е молекулярната структура на скорбялата, колко фибри, мазнини и киселини съдържа, колко е узряла (ако е плод).

Не всички храни са засегнати от всички тези фактори. Гликемичният индекс първоначално включвал само 750 различни храни, според данните от изданието American Journal of Clinical Nutrition от юли 2002 г. Текущата международна база данни вече включва над 1600 храни и се поддържа от университета на Сидни, Австралия.

Гликемичният индекс обаче не може да се разглежда като отговор на всеки въпрос, свързан с нуждите на диетата и доброто ни здраве. Сам по себе си той не е перфектна мярка за качеството на дадена храна. Някои наистина вредни храни имат доста нисък гликемичен индекс, докато полезните храни могат да се класират и доста високо в скалата. Поради тази причина изследователите са създали термин, наречен гликемично тегло. Тази мярка взима под внимание количеството въглехидрати в една храна и глекемичния й индекс. Гликемичното тегло може да...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.