zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: да ги избягваме не е правилното решение!



Въглехидратите: да ги избягваме не е правилното решение!

Храните, съдържащи много въглехидрати, не са непременно вредни. Зависи от типа въглехидрати в тях.

Въглехидратите не бива да се разглеждат непременно като вредни. Напротив – тялото ни се нуждае от тях.

26 март 2013, здраве.bg

Нека си го признаем – всички обичаме сладкото, т.е. въглехидратите. Но не бива да поставяме знак за равенство между въглехидрати и вредна храна! Има огромна разлика между това дали ядем бухтички със захар или пълнозърнест хляб.

Ако познаваме някой, който е опитвал диета с ниска консумация на въглехидрати, но пък с много протеини, вероятно сме чували и репликата, че въглехидратите са най-голямото зло в храната ни. Именно около това схващане се въртят и повечето разбирания и старания на американците относно спазването на диети – но пък тогава да им се чудим защо са все още толкова дебели.

Първо: няколко особености на въглехидратите. Като основа можем да вземем научно доказаното твърдение, че всички въглехидрати са просто захари, които обаче се различават по молекулярната си сложност. Някои захарни молекули са много прости (като глюкозата), а други са сложни, защото са изградени от стотици захарни молекули. Друг факт, който усложнява темата е, че не всички тези захарни молекули могат да се разграждат в организма ни.

Въглехидратите като цяло се подразделят на две групи - прости и сложни. Простите имат основна структура и включват захарите фруктоза, декстроза, глюкоза и захароза. Глюкозата и декстрозата са с много сходна структура. Глюкоза е т.нар. кръвна захар - защото тялото храносмила и разгражда всички захари до глюкозна форма преди да ги абсорбира в кръвта.

Един от основните здравословни проблеми, който има връзка към въглехидратите, е диабетът. Тип 1 диабет води до производството на недостатъчно инсулин, а при тип 2 диабет у хората се изгражда т.нар. инсулинова резистентност и организмът не отговаря на произведения инсулин.

Инсулиновата резистентност възниква когато нивата на кръвната захар и инсулина остават високи дълго след хранене. С времето производството на инсулин се забавя и след това спира поради тежките изисквания към произвеждащите инсулин клетки.

Проблемите, които предизвиква...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.